Laan van Vredestein en Oude Haagweg

Vredestein is een buurt in Houtwijk.  De buurt ligt direct aan de noordzijde van de Houtwijklaan.  De Laan van Vredestein dankt zijn naam aan de boerderij Vredestein die daar heeft gestaan totdat later de gelijknamige rubberfabriek op dat terrein werd gevestigd. Deze heeft daar tot 1976 gestaan. De firma Vredestein is vooral bekend als producent van autobanden. De fabriek zelf is afgebroken, maar het bijbehorende kantorengebouw bestaat nog wel. Na het vertrek van Vredestein was er het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Azivo gevestigd tot het in september 2011 verhuisde.

Onderwijs en sport

In Houtwijk bevindt zich een aantal basisscholen. Deze scholen hebben verschillende ideologieën. Er wordt montessorionderwijs, openbaar onderwijs, Protestants Christelijk Onderwijs en Katholiek onderwijs aangeboden. Middelbare scholen zitten verspreid over de hele stad.

In de wijk is één voetbalclub gevestigd, SV Houtwijk. Ook is er nabij het winkelcentrum een scoutingvereniging. Vanwege de vele parken, brede fietspaden en grasvelden wordt er ook ongeorganiseerd gesport. De bewoners voetballen, hardlopen en basketballen op die terreinen.

NijkamphoeveNijkamphoeve

Nijkamphoeve

Vlakbij het Haga ziekenhuis is de BuurtBoerderij De Nijkamphoeve gevestigd. De Nijkamphoeve is een gezellige BuurtBoerderij waar het bruist van de activiteiten. Naast genieten van de natuur en de dieren kunnen bezoekers ieder jaar vanaf 1 april genieten van het gezellige koffie- en theehuisje Onder de Linde. Iedere woensdag, zaterdag en zondag tussen 12 en 16.30 uur serveren de vrijwilligers heerlijke hapjes en drankjes, waarbij er natuurlijk ook gelegenheid is voor een goed gesprek. Uiteraard is de stichting er erg trots op dat dit allemaal bereikt is door vrijwilligers en buurtbewoners.

Winkelen

Houtwijk heeft een winkelcentrum dat naar de wijk vernoemd is. Het is een klein winkelcentrum met een warme bakker, twee supermarkten, een drogist en wat kleinere speciaalzaken. Door de winkelstraat loopt een heus grachtje met een (mini-)winkelpassage eroverheen. In het oosten liggen de bedrijventerreinen Zichtenburg en Kerketuinen. Behalve gemeentelijke instellingen zijn hier o.a. een de grootste dierenwinkel van Nederland, behangzaak, autodealers, groothandels en andere bedrijven te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s