Een wandeling over de Laan van Vredestein – door Michiel Riegen

Sinds 15 december 2007 maakt Michiel Riegen buurtwandelingen door Den Haag, geinspireerd door schrijvers als  J.J. Voskuil en Armando het idee alle straten van de acht stadsdelen van Den Haag te gaan belopen en beschrijven. Dit ambitieuze plan is inmiddels verwezenlijkt voor de stadsdelen Scheveningen en Segbroek. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk leidt tot een boek waarin alle straten van Den Haag beschreven worden. Michiel heeft zichzelf een ambitieus en sympathiek doel gesteld. Onlangs was Laan van Vredestein aan de beurt. Groot is onze dank dat hij zo vriendelijk was om ons  spontaan de tekst van zijn Laan van Vredestein-wandeling e sturen voor publicatie op de website. Lees hieronder zijn verslag.

Woensdag 5 januari 2011. Het is 1 graad met een schrale, koude wind uit het zuiden. Om 14.34 uur ga ik vanaf de Houtwijklaan de Laan van Vredestein in. Bij trafohuisje D842 kan je rechtdoor, maar dan kom je op het privé-terrein van KAV autoverhuur en Connexxion. Dus houd ik rechtsig aan. Een gure wind blaast in mijn gezicht en ik ben blij mijn ski-jack aan te hebben. Ter hoogte van nr. 37 leert een moeder haar dochtertje hinkelen. Ik slinger me door de verschillende stukjes van de straat die allemaal Laan van Vredestein heten. Overal zie ik grote, volle, blauwe papiercontainers staan. Op nr. 104 woont Dick, mijn collega Duits en klassieke talen. Zijn bordeauxkleurige Nissan staat voor de deur. Vele malen zijn Dick en ik samen op schoolexcursie naar Berlijn geweest, dus dan ken je iemand wel een beetje. Ik bel aan. Tot mijn verbazing doet Dick zelf de deur open. Hij blijkt net van school thuis te zijn gekomen: een pijnlijke, stijve nek. Hij ziet er dan ook enigszins geteisterd uit. Ook zijn vrouw Saskia en de kinderen Maryam en Endeshaw zijn thuis. Het is tenslotte woensdagmiddag. Na een gezellig kletsje ga ik weer verder en meander me door de Laan van Vredestein. Uiteindelijk kom ik bij een fietsbruggetje dat naar de Architect Oudkade leidt. Bij het laatste huis voor dat bruggetje hangt de Nederlandse vlag uit. Hier draai ik om. Na l.a. gegaan te zijn en daarna tweemaal r.a. kom ik bij Laan van Vredestein nr. 128; het hoofdkantoor van Azivo, de ziekenfondsverzekeraar.

r.a. De Oude Haagweg op. Tram 2 richting Leidschendam Noord haalt me in. Op nr. 136 zit mw. A.A.H. Ligthart tandarts. Ik passeer een vrouwelijke medewerker van Sandd in een blauw jack, die folders in de bus aan het doen is. Bij nr. 158 A. Kanters huisarts keer ik om. Een dochter Kanters heb ik enige tijd geleden een jaartje les gegeven. Op Oude Haagweg nr. 126b hangt een poster: ‘Abdallah Gazelle van Basra’ en nr. 121c heeft twee kleine stenen leeuwen voor de deur staan. Ik zie hoe bus 21 richting Scheveningen vanuit de Houtwijklaan over het kruispunt racet, de Groen van Prinstererlaan in – hij rijdt zeker 70. Bij de hoek met de Houtwijklaan verspert een grote berg vieze, bruine sneeuw het trottoir. Dus wijk ik uit naar het fietspad.

l.a. De Houtwijklaan in. Bij de hoek met de Laan van Vredestein staat elektriciteitskastje 262 met daarop een poster: ‘Slim met Better Belly’.

l.a. De Laan van Vredestein in.

l.a. De Laan van der Kroft in; een aardig, ovaalachtig plein met een verhoogd binnenterrein. In het midden staan een glijbaan en twee schommels. Ik loop langs de rechterkant van het plein. Aan lantaarnpaal 8 is een vogelkastje bevestigd en aan lantaarnpaal 10 een vogelvoer-toedeler. Ook hier weer de grote, volle, blauwe papiercontainers.

r.a. De Schifflaan in. De straat maakt voorbij de Laan van Vredestein een knik naar links en ik kom uit op de Oude Haagweg. Op dat moment komt tram 2 richting Kraayenstein langs. Ik keer om. In het hek van het Azivo gebouw hangt een kerstboom – ondersteboven.

l.a. De Laan van Vredestein in. Op nr. 160 zit Secuur Administratie & Advies. Op het dak wappert een rafelige groenwitgroene vlag waarop nog te lezen valt: ‘L. van …’. Op nr. 162 zit D & T Bouw- en Aannemersbedrijf en op nr. 164 Jordan Verspreidingsdiensten B.V. De rechterkant van de straat wordt gedomineerd door de remise van Connexxion.

Op nr. 166 zit Bergwerf Elektrotechnisch Installatiebedrijf en op nr. 168 L. van der Wiel Loodgieters- Elektrotechnisch- en Onderhoudsbedrijf. Ook hier wappert een versleten groenwitgroene vlag. Dit keer lees ik: ‘L. van der …’. Bij het volgende pootje van de Laan van Vredestein keer ik om. Uiteindelijk kom ik via de Schifflaan weer op de Laan van der Kroft. Op nr. 48 is tandarts E. Widgaga gevestigd. Bij de Laan van Vredestein stop ik. Het is nu 15.35 uur. Het buurtje Laan van Vredestein is klaar.